Reklama
 
Blog | Filip Vachek

Chráněno: Situace na americko-mexických hranicích

Americký prezident Donald Trump 10. ledna 2019 zavítal na jih Spojených států poblíž americko-mexických hranicí, aby se přesvědčil o tamní situaci na hranicích. Cesta prezidenta se konala v době, kdy byl přerušen provoz vlády Spojených států z důvodu neshody demokratů a republikánského prezidenta ohledně financování zdi na americko-mexické hranici. Prezident Trump přesto přistoupil na kompromis demokratů, kteří prosazovali místo betonové zdi na hranicích ocelovou bariéru.

Přes americko-mexické hranice do roku 2010 přešlo minimálně 12 milionů osob bez povolení k pobytu. Mexická vláda uvádí že od roku 1994 do roku 2009 přišlo při překonávání americko-mexické hranice o život zhruba 5 100 osob, podle zdravotní sestry a aktivistky z hnutí „Už žádní mrtví“ Maryady Valletové která hranici považuje podle svých slov za „masový hrob“ je počet obětí větší, protože se do vládní statistiky započítávají pouze nalezené oběti.

Podle Jesúse Gutiérreze, dnešního zedníka v Ciudad de México se pokouší imigranti dostat do Spojených států prostřednictvím ilegálních přenašečů, kteří si za celkový proces převozu do Spojených států účtují až 40 000 Kč (2000 $). Peněžní transakci Gutiérrez uskutečnil prostřednictvím rodinných příbuzných ve Spojených státech, z důvodu hrozby že by během přecházení hranic mohl o peníze přijít.

Někteří imigranti ovšem nesouzní s myšlenkou ilegální migrace mexických imigrantů například šéfka hnutí Minutemani a německá imigrantka Carmen Mercerová, jejíž hnutí poblíž města Nogales brání jižní hranici Spojených států před ilegální migrací. Mercerová uvádí, že imigranti z Mexika by měli projít úředními postupy, aby se dostali do Spojených států. Avšak hnutí Minutemani jak uvádí Mercerová migranty nezadržuje „Sami migranty nezadržujeme. Když je uvidíme dáme telefonicky vědět policii.“.

Reklama